Har jag blivit utsatt för våld?

Till oss vänder sig kvinnor som blivit utsatt för någon form av våld eller kontroll. Våldet kan ta sig uttryck på många olika sätt, både fysiskt och psykiskt. Vi tror på att ingen människa ska bli kontrollerad, hotad eller utsatt för våld av en annan människa.

"Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill."

Olika former av våld

Latent våld kallas även det osynliga våldet. Att ha blivit utsatt för ett hotfullt och skrämmande beteende av någon innebär att leva med vetskapen om att det kan hända igen. Många vi pratar med beskriver hur de ändrar sitt beteende av rädsla för att bli utsatta för ytterligare och/eller grövre våld. Det latenta våldet gör vardagen oförutsägbar, innebär en ständig stress och oro som kan ge stora hälsokonsekvenser.

“Jag gick runt med ständig spänningshuvudvärk på grund av all stress jag hade hela tiden. Jag var hela tiden nervös att jag skulle råka trigga igång nåt. Även när han var lugn så väntade jag liksom på nästa utbrott.”

Psykiskt våld kan handla om verbala kränkningar, manipulationer, kontroll, lögner, hot, isolering, skuld- och skambeläggande av den utsatta. Det psykiska våldet är menat att skada självkänslan och bryta ner den som blir utsatt. Det varvas ofta med ömhet vilket stärker de känslomässiga banden som gör det svårare att lämna relationen. Många försöker anpassa sig, t.ex. genom att avbryta aktiviteter och sociala kontakter i förhoppningen om att det ska få våldet att upphöra, men istället ger det förövaren ännu större utrymme att utöva våld.

"Det tog tid att inse att de sår som inte syns, kan göra minst lika ont."

Fysiskt våld är allt sånt som orsakar smärta fysiskt. Det kan handla om sparkar och slag men också om stryptag, att bli fasthållen, omruskad, biten, dragen i håret, knuffad, slagen med olika tillhyggen eller att någon kastar saker på dig. Det är vanligt med slag där det inte syns, vilket innebär att du kan få fysiska skador som andra inte ser. Det fysiska våldet är sällan slumpartat utan sker ofta i hemmet eller på andra platser och vid tidpunkter där ingen ser.

"I början förklarade jag alltid bort blåmärkena. Nu vet jag att ingen kärlek ska göra ont."

Sexuellt våld associeras ofta med våldtäkt, men det kan också vara kränkande anspelningar, trakasserier och förnedring. Det kan vara att någon tvingar dig att utföra sexuella handlingar genom att tjata eller på andra sätt får dig att må dåligt om du inte ställer upp på vad den andra personen vill att du ska göra. Även oönskade fysiska närmanden, att tvingas titta på porr, att känna sig tvingad att vara sexuellt tillgänglig för sin partner för att inte utsättas för andra former av våld, är exempel på sexuellt våld. Att köpa och sälja någon för sexuella ändamål är också en form av sexuellt våld, eller att förövaren använder foto/film för utpressning. Alla sexuella handlingar ska vara frivilliga, annars är det våld.

“Han ville att vi skulle ha strypsex och analsex. Om jag inte ville gjorde han det ändå.”

Materiellt våld är när förövaren riktar sitt våld mot saker. Sakerna som förövaren har sönder är ofta sådant som den utsatta värdesätter och behöver. Våldet är skrämmande och innebär ett underliggande hot om att det kan vara den utsatta som blir slagen eller sparkad nästa gång. Materiellt våld kan också utövas i samband med en bodelning och den utsatta kan känna sig tvingad att ge upp materiella ting för att få lugn och ro.
Ibland brukar våld mot husdjur nämnas som en form av materiellt våld och att se sitt djur lida kan vara mycket traumatiskt.

“Ibland var det mobilen, då kunde jag inte hålla kontakten med min familj. Men det värsta var när han slängde tallrikarna jag ärvt av farmor i golvet. Dom var helt oersättliga.”

Ekonomiskt våld innebär att förövaren skaffar makt och förtrycker den utsatta genom att på olika sätt kontrollera ekonomin. Det kan till exempel vara genom att övertala den utsatta att ta gemensamma lån eller i eget namn, tvinga eller lura den utsatta att skriva på avtal och överenskommelser till förövarens fördel, eller att förfalska den utsattas namnteckning. Många gånger kan den utsatta behöva be om pengar till sig och eventuella barn, att förövaren ifrågasätter inköp, kräver full insyn över pengarna eller undanhåller tillgångar och nödvändigheter – vilket begränsar livsutrymmet och kan skapa isolering.

“Jag var tvungen att be honom om pengar för att köpa mensskydd.”

Det digitala våldet innefattar bland annat kränkningar via sociala medier, sms och samtal. Det kan även handla om att någon sprider känslig information och bilder på dig mot din vilja. Andra exempel är att någon tvingar dig att uppge dina lösenord, installerar appar för övervakning på din telefon, smygläser dina sms eller förhindrar dig från att följa/prata med olika personer på dina konton. Det kan också vara trakasserier i form av stora mängder meddelanden eller samtal. Digitalt våld omfattas även av när en person skriver till dig på ett hotfullt eller kontrollerande sätt som skapar en rädsla för att du ständigt måste vara kontaktbar.

“Om jag stänger av snapkartan blir det inte roligt när jag kommer hem…”

Försummelse är våld som kan drabba den som är beroende av en annan person för sin dagliga livsföring, hälsa och välmående. Det kan exempelvis vara barn, personer med funktionsnedsättning, sjuka eller äldre. Det kan handla om felaktig medicinering, att bli nekad hjälpmedel, mat och dryck, eller att bli lämnad utan tillsyn. Försummelse är våld då det ämnar att skada eller skapa otrygghet för den som blir utsatt. Det är inte ovanligt att oron för försummelse av barnen kan göra att den våldsutsatta mamman är fast i relationen till förövaren trots att de egentligen separerat.

“Varje måndag när barnen kommer tillbaka efter pappavecka är de trötta, smutsiga, dåligt klädda och har levt en vecka på bara makaroner. Han nattar dem inte utan låter dem somna framför tv:n sent på kvällarna utan tandborstning eller saga eller pyjamas. Men jag får hela tiden höra av soc att jag inte ska oroa mig eller lägga mig i när barnen är hos honom.”

Om du blir utsatt för våld

Mäns våld mot kvinnor är vanligt förekommande och ett av vår tids stora samhällsproblem. Om du blir utsatt för våld:

  • Berätta gärna för någon i din närhet att du blir utsatt.
  • För gärna dagbok så du lättare kommer ihåg vad som händer.
  • Uppsök läkare för att dokumentera skadorna.
  • Ring kvinnojouren för att prata med kvinnor som lyssnar på dig och tror på din berättelse utan att ifrågasätta.
  • Gör en polisanmälan om du blivit utsatt, eftersom våld mot kvinnor är ett brott.

Är du i nöd eller behöver någon att prata med?

Kvinnojouren Umeå

Du är inte ensam!

Vi hjälper kvinnor och barn i svåra situationer med stöd och skydd. 
Ta det första steget mot en säkrare framtid – kontakta oss idag. Vi finns här för att lyssna och hjälpa dig.

Skicka meddelande

Använd formuläret och ange hur du vill bli kontaktad så hör vi av oss på det sätt som passar bäst för dig. Vid telefonkontakt ringer vi från dolt nummer.


Skip to content